Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Η παρουσίαση του προγράμματος Αγωγής Υγείας του Γενικού Λυκείου Μουζακίου


Οι μαθητές της Β2 τάξης του Γενικού Λυκείου, στο Μουζάκι, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2006-07, υλοποίησαν ένα Πρόγραμμα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέματα Αγωγής Υγείας με αντικείμενο: ΕΦΗΒΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και θέμα:
«ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΒΟΥΛΙΜΙΑ».
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, στο πλαίσιο σύμπραξης επτά σχολείων του Ν. Καρδίτσας, και την υλοποίησή του, στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου, συντόνισε η καθηγήτρια Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα (ΠΕ02).
Όπως σημείωσαν τα παιδιά, η πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος ήταν γι’ αυτά μια ενδιαφέρουσα και συνάμα δημιουργική εμπειρία, καθώς :


v Μελέτησαν τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβική ηλικία (παράγοντες δημιουργίας, συνέπειες , πρόληψη και αντιμετώπιση).
v Εξέτασαν και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συνομηλίκων τους και τις δικές τους, με βάση το σύγχρονο τρόπο ζωής.
v Αντιλήφθηκαν ότι η σωστή διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σωματική και ψυχοπνευματική τους υγεία και ευεξία.
v Χρησιμοποίησαν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.
v Εξερεύνησαν, διατύπωσαν ερωτήματα, παρατήρησαν, συγκέντρωσαν στοιχεία, συνέθεσαν πληροφορίες και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την αλληλεξάρτηση της διατροφής με τη ζωή την ποιότητά της
v Συνεργάστηκαν με γνώμονα την ομάδα και τον κοινό σκοπό.
Αποτελέσματα αυτής της προσπάθειά ς τους ήταν:
1. Η διαμόρφωση ερωτηματολογίων και διανομή τους στους μαθητές της Β΄Λυκείου, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων με γραφικές απεικονίσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων.
2. Ο σχεδιασμός αφισών, φυλλαδίων και η διάχυσή τους στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία με σύνθημα « ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ….ΖΩ ΚΑΛΑ». .
3. Η συγγραφή ενός εγχειριδίου-εργασίας με τα στοιχεία και το υλικό που συγκεντρώθηκαν.
4. Η δημιουργία αρχείου power point και cd με το περιεχόμενο της εργασίας
Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μάη, στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου έγινε προβολή, με παρουσίαση powerpoint, της εργασίας των παιδιών. Συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκαν τα αίτια, οι επιπτώσεις και οι τρόποι πρόληψης των διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία, προτάσεις υγιεινής διατροφής (Μεσογειακή δίαιτα) και διαγράμματα όπου καταγράφονταν τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που απάντησαν τα παιδιά, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Στη συνέχεια, ακούστηκαν προσωπικές μαρτυρίες εφήβων κοριτσιών που πάσχουν από νευρική ανορεξία και βουλιμία, αντίστοιχα. Μετά την παρουσίαση, όλοι γεύτηκαν τα υγιεινά, αλλά πεντανόστιμα εδέσματα που μαγείρεψαν τα παιδιά της Β΄ Λυκείου με την απαραίτητη συνδρομή των μαμάδων τους…..
Η Λυκειάρχης, κα Μαγκούτη Αποστολία δήλωσε: «Η πραγματοποίηση του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ:ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΒΟΥΛΙΜΙΑ», από τις μαθήτριες και τους μαθητές της Β΄τάξης του Λυκείου μας, ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική και ωφέλιμη γι’ αυτούς εκπαιδευτική διαδικασία».
Η συντονίστρια καθηγήτρια κα Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα και οι μαθητές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στη λυκειάρχη τους κα Μαγκούτη Αποστολία, που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος , στον υπεύθυνο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καρδίτσας κο Παπατριανταφύλλου Κωνσταντίνο, στον υπεύθυνο της σύμπραξης για την υλοποίηση του προγράμματος κο Γκίκα Αλέξανδρο, αλλά και τους γονείς των παιδιών της Β΄τάξης, που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί όλης αυτής της προσπάθειας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: