Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2008

Καθαρά Δευτέρα - Μεγάλη Σαρακοστή

Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα, η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας, σύμφωνα με την οποία ο χριστιανός δεν πρέπει να καταναλώσει οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, βούτυρο κλπ, μέχρι το Πάσχα.
Το γεγονός ότι τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμα, σημαίνει ότι μπορούμε όλοι να καταναλώσουμε από αυτά ακίνδυνα;
Τα θαλασσινά είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ιωδίου για τον οργανισμό μας, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Στα μαλάκια εντάσσονται τα καλαμάρια, οι σουπιές και το χταπόδι.
Στα οστρακοειδή, τα διάφορα όστρακα, τα καβούρια, οι καραβίδες, οι αστακοί, οι γαρίδες. Προσοχή σε αυτά ιδιαίτερα όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη.
Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ σημαντική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.
Το παραδοσιακό γλυκό είναι ο χαλβάς, αλλά και όλα τα γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού.
Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και τα διάφορα τουρσιά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι.
Καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μεγάλη Σαρακοστή μπορείτε να δείτε στο: http://professeur-alex.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: