Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής χθες 16 Οκτωβρίου και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους, ενώ σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα φαίνεται πως ένας κοινός ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό και τα μάτια, ίσως ευθύνεται για την συσσώρευση λίπους στο σώμα. Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, εάν η έρευνα τους επιβεβαιωθεί, αναμένεται να παρασκευάσουν ένα προληπτικό εμβόλιο.

Η διατροφή των περισσότερων παιδιών περιστρέφεται γύρω από λίγα και συγκεκριμένα είδη τροφών που συν τοις άλλοις είναι και ανθυγιεινά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εμμονή των παιδιών σε ορισμένα είδη φαγητών και η απέχθεια για οτιδήποτε άλλο, οφείλεται στη συνήθεια και τα κακά παραδείγματα που παίρνουν από τους γονείς τους Ο διατροφολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος, τονίζει πως: «όταν ο γονιός φεύγει το πρωί από το σπίτι του με ένα φραπέ και όταν γυρνάει παραγγέλνει απέξω, αυτό θα κάνει και το παιδί».

Έρευνα που δημοσιεύεται σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό ανατρέπει το ότι οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών οφείλονται στις συνήθειες των γονιών τους, καθώς εκτιμά ότι σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες σε ποσοστό 78% και κατά 22% στο περιβάλλον.

Αντιθέτως ο Γιάννης Κακλαμάνος, ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος αναφέρει σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, πως, σύμφωνα με την έρευνα που μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερες από 5.000 οικογένειες, τα παιδιά δοκιμάζουν μεγάλη ποικιλία τροφών μέχρι μια ορισμένη ηλικία, οπότε σταματούν και τρέφονται με συγκεκριμένα είδη.

Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η σωστή διατροφή και ιδιαίτερα η Μεσογειακή, «χτίζει» γερούς οργανισμούς, υγιείς ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: